12 interesantnih činenica o medjunarodnom danu žena

8. mart je medjunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Osmog marta 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote.

Dan žena predložen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Zetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji.

Da li ste znali?

1. Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije.

2. Švajcerska je poslednja država u Evropi koja je dala pravo glasa ženama, čak 1972. godine, a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslednja država na svijetu koja je to uradila, i to 2006. godine.

3. U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cveće od firmi 8. marta, i mogle su da idu kući ranije

4. Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

5. Pored njih, Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azarbejdžanu, Belorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Gazakstanu, Girgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukraini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

6. Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene. Muškarci normalno rade.

7. Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

8. "Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu" jedna je od poruka koje je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR.

9. U Crnoj Gori se Dan žena obeležava od 1914. godine, i svake godine imamo niz manifestacija.

10. Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

11. Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

12. Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa "Tajm" bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

 


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.