Bezvremenske naočare u svijetu filma: najpoznatiji ženski i muški modeli

Naočare su neizostavan modni dodatak koji može uticati na vaš cjelokupni izgled i stil.

U svijetu filma, naočare su često korištene kao sredstvo za naglašavanje likova i njihovih osobina. Od elegantnih i glamuroznih, do nježnih i misterioznih, naočare se koriste za različite svrhe. U ovom članku, pomenućemo neke od najpoznatijih naočara iz svijeta filma, ako ne i najpoznatije.

Najpoznatije ženske naočare za sunce sa filmskog platna

Holly Golightly u Doručku kod Tiffanyja

Audrey Hepburn sa njenim poznatim 'oversized' modelom iz kultnog filma

Audrey Hepburn postala je ikona mode nakon što se pojavila u filmu Doručak kod Tiffanyja. Njena najpoznatija scena je kad stoji ispred izloga Tiffanyja i pije kafu dok nosi malu crnu koktel haljinu i 'oversized' crne naočare. Ove naočare dizajnirao je Oliver Goldsmith, a postale su jedan od najpoznatijih modnih dodataka u istoriji filma.

Kako postići ovaj izgled: Ako tražite način da unesete dašak Audrey Hepburn stila u svoj izgled, izaberite 'oversized' tamne naočare sa tamnim staklima i sigurno ćete izgledati šik i elegantno. Naša preporuka: Celine naočare

Miranda Priestly u filmu Đavo nosi Pradu

Meryl Streep glumi kultni lik urednice poznatog modnog magazina

Nakon ovog filma, Miranda Priestly postala je simbol glamura, mode i moći. Snažna urednica sa besprijekornim odjevnim kombinacijama i glamuroznim zlatnim naočarima i smeđim staklima sa ombre efektom ostaje upamćena u svijetu mode, već godinama nakon što je film izašao.

Zanimljiva činjenica: Meryl Streep je zapravo zadržala naočare nakon završetka filma, a te su se naočare pojavile u jednom narednom filmu - Mamma Mia. Meryl Streep ih je nosila u nekim scenama dok pjeva “Money, Money, Money”od Abba grupe.

Kako postići ovaj izgled: Odaberite minimalističke i svedene naočare sa zlatnim detaljima i ombre staklima, i budite glamurozne kao Meryl Streep.

Frances Stevens u filmu Lovac na lopove

Grace Kelly sa svojim kultnim naočarima

Romantična komedija/triler koji je režirao Hitchcock osvojila je Oscara za najbolju kinematografiju, a modni stilovi koje su nosili Grace Kelly i Cary Grant takođe su osvojili srca publike.

Odjeća Grace Kelly bila je izuzetno lijepa i izražavala je eleganciju i glamur. Jedan od omiljenih detalja bile su 'cat-eye' naočare koje je dizajnirao Oliver Goldsmith, a koje je Grace Kelly nosila u plažnoj sceni.

Kako postići ovaj izgled: Cat-eye naočare u bijeloj boji su klasika, i u našoj optici ćete uvijek pronaći bar jedan ovakav model. Naš prijedlog za brend: Vogue.

Penelope u La Piscine

Jane Birkin u filmu La Piscine Jane Birkin nosi okrugle naočare za sunce. (Credit: Tumblr).

U ovom psihološkom trileru iz 1969. godine, Jane Birkin je bila korak ispred u prihvatanju karakteristične estetike cvjetne mode sedamdesetih godina. Priča o ljubomori, posesivnosti i eskalirajućem teroru bila je četvrti najpopularniji film u Francuskoj 1969. godine. Njegovo ponovno objavljivanje u ljeto 2021. godine takođe je postalo neočekivani hit.

Kako postići ovaj izgled: Naočare za sunce Jane Birkin imaju prevelik, okrugli oblik, tortoiseshell dezen i stakla nijansirana svijetloplavom bojom. Nabavite par sličnih naočara i bićete spremni za odmor. Retro stil je trenutno jedan od najvećih trendova, pa ćete u raznim kolekcijama pronaći ovakve naočare.

Beatrix "The Bride" Kiddo u Kill Bill-u

Kultni film Kill Bill 1

Kill Bill je akcijski film iz 2003. godine koji je režirao Quentin Tarantino, a Uma Thurman glumi glavnu protagonistkinju The Bride. Film se sastoji od dva dijela, a uloga Ume Thurman, The Bride je postala poznata po njenom karakterističnom žutom kombinezonu i žutim Wayfarer naočalama.

Uma Thurman nosi žute Wayfarer naočale u mnogim ključnim scenama filma, od kojih je najpoznatija scena u kojoj se nalazi u bolnici nakon što je bila koma godinu dana. Ove naočare su postale kultne za njen lik i često se pojavljuju u marketinškim materijalima za film.

S obzirom na uticaj koji je film imao na pop kulturu, ove naočare postale su popularne među obožavateljima filma i modnih trendsetera. Mnogi brendovi sunčanih naočala su kasnije proizvodili slične stilove i boje, što je dokaz koliko je ovaj film utjecajan na modnu industriju.

Kako postići ovaj izgled?

Avijatorke su bezvremenski trend, tako da slične naočare možete pronaći u raznim kolekcijama. Naočare trebau biti 'oversized' i sa kontrastnih staklima i bojom okvira.

Takođe, pomenućemo i ove bezvremenske naočare koje nos Uma Thurman u Kill Bill 2. dijelu:

Kill Bill 2

Ellen Berent u Ostavi je nebu

Gene Tierney sa parom sunčanih naočara u filmu Ostavi je nebu Gene Tierney nosi naočare za sunce u tortoiseshell dizajnu. (Credit: Classiq).

U ovom trileru s mračnom pričom, Gene Tierney igra femme fatale. Bila je poznata po svojoj ljepoti, a njen anđeoski izgled je bio oštar kontrast s njenom problematičnom ulogom u ovom filmu. Ove naočare za sunce u tortoiseshell dizajnu imaju nježne ivice i bezvremenski oblik koji daje glamur svakoj sceni, čak i tokom nezaboravne scene na brodu.

Kako postići ovaj izgled: Za ovaj izgled, trebaju vam klasične naočare za sunce u tortoiseshell dizajnu, cat eye oblika. Naš prijedlog: Kultne i bezvremenske Ray Ban ili Persol naočare.

Najpoznatije muške naočare za sunce sa filmskog platna

Maverick u Top Gunu

Tom Kruz nosi RayBan Aviators u filmu Top Gun. (Credit: Grailed).

Godine 1986. izašao je Top Gun, a Tom Kruz je postao modna ikona sa svojim avijatorkama. Tom Kruz igra neustrašivog borbenog pilota, a to je bio tek njegov drugi veliki film u Holivudu koji ga je učinio svetski poznatim zvezdom. Nakon izlaska filma, prodaja RayBan Aviators-a koje je nosio Tom Kruz čak je porasla za 40%.

Kako postići ovaj izgled?

Za Maverick izgled, nabavite avijatorke sa tankim, zlatnim metalnim okvirima. Svaka Ray Ban kolekcija ima ovaj model, pa ih možete pronaći i u našim radnjama i na sajtu.

Tony Stark u Iron Manu

Tony Stark i Peter Parker nose DITA Flight 006. (Credit: GQ).

Iron Man, genijalac, milijarder, plejboj i filantrop, nosio je nekoliko pari sunčanih naočara tokom svog boravka u Marvelovom filmskom univerzumu. Međutim, najprepoznatljivije su one koje je nosio u Avengers: Infinity War - E.D.I.T.H sunčane naočare.

Ove naočare su Flight.006 od Dita Eyewear-a. Uglasta konstrukcija zamijenila je zaobljene uglove avijatičarki kako bi se ovaj vintage stil doveo u 21. vijek. Gornja šipka od metala zadržava vintage duh avijator naočara, dok tanki srebrni most i plavkasta stakla dodaju futuristički šarm.

Ove naočare za sunčanje prešle su i na Spider-Mana i pojavile se u filmu Spider-Man: Far From Home. Čak i nakon smrti, Tony Stark ostaje omiljeni lik: "Čak i kad sam mrtav, ja sam heroj".

Kako postići ovaj izgled?

Možete imitirati izgled Tony Starka tako što ćete izabrati avijatorke sa uglastom konstrukcijom i srebrnim metalnim ručicama. Naš prijedlog: Ray Ban

Tyler Durden u Klubu boraca

Brad Pit nosi oversized sunčane naočare u filmu Klub boraca.

"Prvo pravilo Kluba boraca je: ne pričajte o Klubu boraca." Ironično, ovo je jedan od najviše prepričavanih filmova zbog svoje poruke o konzumerističkoj kulturi, muškosti kao i odjeći Brada Pitta.

Ove Oliver Peoples 523 sunčane naočale imaju preveliki pravokutni okvir srebrne boje koji pravi kontrast sa crveno obojenim staklima. Stakla su crvena jer Tyler Durden, naratorova druga ličnost (oboje tumači Brad Pitt), ima nesanicu, a stakla blokiraju plavu svjetlost - i izgledaju kul istovremeno.

Za postizanje Fight Club izgleda, postoje tri glavna pravila koja treba slijediti. Prvo pravilo je tražiti stakla crvene ili narančaste boje. Drugo je izabrati srebrne okvire, a treće je da naočare budu 'oversized', i spremni ste.

Neo u Matrix Trilogiji

Keanu Reeves nosi futurističke sunčane naočale u Matrixu. (Kredit: Rolling Stone).

Matrix trilogija, jedan od najvažnijih naučno-fantastičnih filmova svih vremena, takođe je predstavila mnoge bezvremenske stilove, uključujući dugačke kožne kapute, vinilnu odjeću i, naravno, ove kul naočale. Neo, glavni protagonist u ovom filmu o distopijskom budućnosti u kojoj su ljudi zarobljeni u AI svijetu, postavio je ove naočare kao kultne, i kao inspiraciju za brojne kolekcije godinama, pa i danas.

Ove Blinde "Elipse" 136003 sunčane naočare su izvorno naručene za film kako bi stvorile futuristički izgled. Bio je to originalni dizajn Richarda Walkera, koji je kasnije osnovao kompaniju Blinde, proizvođača naočara koji prodaje 'Matrix' naočare.

Kako postići ovaj izgled?

Poznate kao "Matrix naočale", naočare nemaju ivice i dizajnirane su u ovalnom obliku koji se savijaju prema gore ka stranama. Stavite jedan ovakav model i kožni mantil iz 90-ih, i spremni ste se suočiti s Agentom Smithom.

Terminator u Terminator franšizi

Arnold Schwarzenegger nosi RayBan Wayfarer sunčane naočale u Terminatoru. (Izvor: USA Today).

Film Terminator iz 1984. godine je naučno-fantastični akcioni film u kojem Schwarzenegger glumi robota poslatog iz budućnosti kako bi ubio Saru Connor (koju glumi Linda Hamilton), buduću majku vođe pokreta otpora protiv robota. Film je dobio kultni status, a Schwarzeneggerova uloga Terminaora je jedna od njegovih najprepoznatljivijih uloga u karijeri.

U filmu Terminator, Arnold Schwarzenegger nosi RayBan Wayfarer sunčane naočale koje su prepoznatljiv simbol njegovog lika. Ove sunčane naočale imaju klasični crni okvir sa srebrnim detaljima, a stakla su takođe tamna.

Kako postići ovaj izgled:

Odaberite sunčane naočare sa pravougaonim okvirom, crnim staklima i debljim acetatnim ručicama. Uz kožnu jaknu i odjeću u potpunosti crnoj boji, dobićete besvremenski izgled koji nikad neće izaći iz mode.

Léon u Léon: The Professional

Jean Reno nosi okrugle sunčane naočale u filmu Léon: The Professional. (Izvor: Esquire).

Ovaj kontroverzni triler Luc Bessona prati priču o 12-godišnjoj djevojčici - siročetu, koja traži utočište od komšije, Léona, usamljenog ubice, i na kraju postaje njegova štićenica.

Film je dobio kontroverzne kritike. Neki ga slave kao remek-djelo, dok ga mnogi kritikuju kao normalizovaanje predatorskog ponašanja. Natalie Portman je takođe otvoreno rekla da film danas ne bi bio napravljen, jer mnogi aspekti filma nisu prihvatljivi prema modernim standardima.

Kako postići ovaj izgled:

Jean Reno nosi sunčane naočale Junior Gaultier 58-0072 u ovom filmu. One imaju providne okvire i okrugla stakla nijansirana crvenom bojom. Ovaj stil je postao poznat po Johnu Lennnonu, koji je redovito nosio ovaj stil sunčanih naočala, pa se zovu lenonke. Samo odaberite okrugle, nijansirane crvene naočale s providnim okvirom, i dobićete 'ubojiti' izgled. :)


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.