Dječje naočare - kako olakšati djetetu pregled i biranje naočara

Dečiji vid se intenzivno razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida lekar obavlja odmah po rođenju,  a nakon prvog  rođendana slijede redovne i vanredne kontrole vida.

Veoma je važno da se kontrole vida ne preskaču, zato što je prekasno da se neki pregledi obave nakon napunjene pete godine. To vam može delovati čudno,  ali nakon toga mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa nošenje naočara ne pomaže.

Ukoliko ste roditelj prevremeno rođene bebe kontrole kod oftamologa su česte i pomno se prati razvoj dečijeg vida. Ukoliko je vaše dete terminski rođena beba bez većih komplikacija, potrebno je da odvedete svog mališana na  vanredan oftamološki pregled ukoliko uočite sledeće simptome:

  • Pri igranju drži igračke pred nosom
  • Često nalijeće na predmete i ćoškove, čak i kada se kreće po poznatom prostoru
  • Često škilji ili naginje glavu na jednu stranu dok gleda u neki predmet
  • Starija djeca se žale na umor ili glavobolju
  • Gleda razroko (ne odnosi se na bebe) ili su zjenice različite veličine.

Kako da najbolje pripremite dijete za oftamološki pregled?

Kako kompletan oftamološki pregled podrazumeva ''širenje zjenica''  bilo bi dobro da svoje dijete pripremite na to. Kao i obično, igra je najbolji, najjednostavniji i djetetu najbliži način za prezentaciju novih i nepoznatih stvari. Mami ili tati kanuti kap prokuvane vode u oko (stvarno ili kao-kao), da se oko opere i bude čisto, tako da dijete vidi da je to zabavan, a ne traumatičan postupak. Nakon toga „oprati okce“ drugom roditelju, lutki, medi, Spajdermenu, dinosaurusu… svim važnijim igračkama redom. Zatim nekome od njih staviti naočare da bolje vidi i bude lijep/a. Glasno i naglašeno se diviti lepoti naočara.

Osim pripreme za sam pregled, ovo predstavlja i pripremu za nošenje naočara koje djetetu mogu biti potrebne.  Roditeljima je često teško kada njihova veoma mala deca moraju da nose naočare i pitaju se da li će mališani to želeti. Nekako je veći problem roditeljima, nego deci. Kada mališani vide koliko im je lakše da gledaju i sami će želeti da nose naočari. Ako je u pitanju predškolac, moguće je da je zabrinut/a zbog zadirkivanja i reakcija okoline. Stručnjaci savetuju da je u tom trenutku važno pokazati saosećanje, i mada se sa time slažem, ako do sada niste- ovo je prava prilika da naučite svoje dete pristupu Ja sam OK, ti si Ok i tome da je svako „nekakav“. Da bi svi voleli da budu kao nacrtani, ali da smo svi mi istinski lepi baš zbog toga što se razlikujemo. Neko je visok, neko nizak, neko nosi naočari, neko ima plave oči… i sve je to potpuno u redu. Ključna stvar kod ovakvog pristupa je da ga se i sam roditelj pridržava.  A ako vam usvajanje novih životnih stavova ne ide onoliko brzo koliko biste želeli, razmislite da za početak i vi počnete da nosite naočari, bez dioptrije, naravno. Dete predškolskog uzrasta već zna da se sve porodice po nečemu razlikuju, a ovako će imati snažan osećaj zajedništva sa vama.

 Kako da izaberete pravi okvir za vaše dijete?

Pravi okvir vi  birate samo ako je vaše dete veoma malo, ili ako su vam finansije izuzetno ograničene. Čak i tada, pokušajte da omogućite detetu da bira makar između dva modela. Ukoliko samo odabere naočare, manja je verovatnoća da će osećati neprijatnost dok ih nosi.

Ukoliko je vaše dete veoma malo (ili još beba), Aleksandra  preporučuje silikonski ram- najsavitljiviji je i ne žulja dete. Ističe da je kvalitet rama najčešće vezan za cenu, ali ne i za trajnost. Čak i kvalitetni, skupo plaćeni ram se u igri može iskriviti ili slomiti.

Kada se radi o manjim dioptrijama, ne postoje ograničenja vezana za izbor rama, dok se kod većih dioptrija preporučuju manji ramovi. Mogu biti i metalni, ali su se plastični najbolje pokazali u praksi.

Osim izgleda rama, posebnu pažnju posvetite odabiru prave veličine. Potrebno je da ram dobro stoji na nosu, da ručke rama ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave.  Nešto skuplja, ali i ugodnija solucija za nošenje su ramovi sa „fleksom“ na korijenu ručke.

Kako izabrati oftalmološka stakla?

Ono sto je jako važno, oftalmološka stakla treba da budu od plastike, nikako od stakla. Za djecu preporučujemo organska (vrsta plastike), a ne mineralna stakla, zbog prirode loma i opasnosti od povreda.

Druga važna stvar su zaštite koje roditelj treba da odabere. Antirefleks  je jedna od njih, po mogućnosti u poboljšanoj verziji (višeslojni antirefleks-HSC), koji ujedno sadrži i sloj za umanjeno grebanje i sloj za brže odmagljivanje. Drugi zaštitni sloj je ERP ili STAR DUST, koji je veoma važan u preveneciji negativnog uticaja kompjuterskog zračenja, kao i svih drugih zračenja koja su prisutna svuda oko nas. 

Neke od naocara za djecu koje mozete naci u nsoj optici na Zabjelu

U sledecem tekstu postavicemo modele naocara za djecu koje mozete naci u nasoj optici na Zabjelu. Modeli su razliciti, za djecu uzrasta nekoliko mjeseci, pa na dalje. Za sve informacije, pozovite nas na 020 640 553 ili 069 080 408.


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.