Dječje naočare - kako olakšati djetetu pregled i biranje naočara?

Dječji vid se intenzivno razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida ljekar obavlja odmah po rođenju, a nakon prvog rođendana slijede redovne i vanredne kontrole vida.

Veoma je važno da se kontrole vida ne preskaču, zato što je prekasno da se neki pregledi obave nakon napunjene pete godine. To vam može djelovati čudno, ali nakon toga mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa nošenje naočara ne pomaže.

Ukoliko ste roditelj prijevremeno rođene bebe kontrole kod oftamologa su česte i pomno se prati razvoj dječjeg vida. Ukoliko je vaše dijete terminski rođena beba bez većih komplikacija, potrebno je da odvedete svog mališana na vanredan oftamološki pregled ukoliko uočite sljedeće simptome:

  • Pri igranju drži igračke pred nosom
  • Često nalijeće na predmete i ćoškove, čak i kada se kreće po poznatom prostoru
  • Često škilji ili naginje glavu na jednu stranu dok gleda u neki predmet
  • Starija djeca se žale na umor ili glavobolju
  • Gleda razroko (ne odnosi se na bebe) ili su zjenice različite veličine.

Kako da najbolje pripremite dijete za oftamološki pregled?

Kako kompletan oftamološki pregled podrazumijeva ''širenje zjenica''  bilo bi dobro da svoje dijete pripremite na to. Kao i obično, igra je najbolji, najjednostavniji i djetetu najbliži način za prezentaciju novih i nepoznatih stvari. Mami ili tati kanuti kap prokuvane vode u oko (stvarno ili kao-kao), da se oko opere i bude čisto, tako da dijete vidi da je to zabavan, a ne traumatičan postupak. Nakon toga „oprati okce“ drugom roditelju, lutki, medi, Spajdermenu, dinosaurusu… svim važnijim igračkama redom. Zatim nekome od njih staviti naočare da bolje vidi i bude lijep/a. Glasno i naglašeno se diviti ljepoti naočara.

Osim pripreme za sam pregled, ovo predstavlja i pripremu za nošenje naočara koje djetetu mogu biti potrebne. Roditeljima je često teško kada njihova veoma mala djeca moraju da nose naočare i pitaju se da li će mališani to željeti. Nekako je veći problem roditeljima, nego djeci. Kada mališani vide koliko im je lakše da gledaju i sami će željeti da nose naočare. Ako je u pitanju predškolac, moguće je da je zabrinut/a zbog zadirkivanja i reakcija okoline. Stručnjaci savjetuju da je u tom trenutku važno pokazati saosjećanje, i mada se sa time slažemo, ako do sada niste - ovo je prava prilika da naučite svoje dijete pristupu Ja sam ok, ti si ok, i tome da je svako „nekakav“. Da bi svi voljeli da budu kao nacrtani, ali da smo svi mi istinski lijepi baš zbog toga što se razlikujemo. Neko je visok, neko nizak, neko nosi naočare, neko ima plave oči… i sve je to potpuno u redu. Ključna stvar kod ovakvog pristupa je da ga se i sam roditelj pridržava. A ako vam usvajanje novih životnih stavova ne ide onoliko brzo koliko biste željeli, razmislite da za početak i vi počnete da nosite naočare, bez dioptrije, naravno. Dijete predškolskog uzrasta već zna da se sve porodice po nečemu razlikuju, a ovako će imati snažan osjećaj zajedništva sa vama.

 Kako da izaberete pravi okvir za vaše dijete?

Pravi okvir vi birate samo ako je vaše dijete veoma malo, ili ako su vam finansije izuzetno ograničene. Čak i tada, pokušajte da omogućite djetetu da bira makar između dva modela. Ukoliko samo odabere naočare, manja je vjerovatnoća da će osjećati neprijatnost dok ih nosi.

Ukoliko je vaše dijete veoma malo (ili još beba), Aleksandra preporučuje silikonski ram - najsavitljiviji je i ne žulja dijete. Ističe da je kvalitet rama najčešće vezan za cijenu, ali ne i za trajnost. Čak i kvalitetni, skupo plaćeni ram se u igri može iskriviti ili slomiti.

Kada se radi o manjim dioptrijama, ne postoje ograničenja vezana za izbor rama, dok se kod većih dioptrija preporučuju manji ramovi. Mogu biti i metalni, ali su se plastični najbolje pokazali u praksi.

Osim izgleda rama, posebnu pažnju posvetite odabiru prave veličine. Potrebno je da ram dobro stoji na nosu, da ručke rama ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave. Nešto skuplja, ali i ugodnija solucija za nošenje su ramovi sa „fleksom“ na korijenu ručke.

Kako izabrati oftalmološka stakla?

Ono što je jako važno, oftalmološka stakla treba da budu od plastike, nikako od stakla. Za djecu preporučujemo organska (vrsta plastike), a ne mineralna stakla, zbog prirode loma i opasnosti od povreda.

Druga važna stvar su zaštite koje roditelj treba da odabere. Antirefleks  je jedna od njih, po mogućnosti u poboljšanoj verziji (višeslojni antirefleks - HSC), koji ujedno sadrži i sloj za umanjeno grebanje i sloj za brže odmagljivanje. Drugi zaštitni sloj je ERP ili STAR DUST, koji je veoma važan u preveneciji negativnog uticaja kompjuterskog zračenja, kao i svih drugih zračenja koja su prisutna svuda oko nas. 

Neke od naocara za djecu koje mozete naci u nsoj optici na Zabjelu

U sljedećem tekstu postavićemo modele naočara za djecu koje možete naći u našoj optici na Zabjelu. Modeli su različiti, za djecu uzrasta od nekoliko mjeseci, pa nadalje. Za sve informacije, pozovite nas na 020 640 553 ili 069 080 408.


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.