Kultne naočare kroz istoriju

Kada ste poslednji put videli Bona iz U2 bez njegovih naočara za sunce? Vjerovatno nikada, zar ne? A kada ste vidjeli Karla Lagerfelda bez njegovih ‘Jet Black' sunčanih naočara? Sigurno ga nikad ne bi prepoznali na ulici bez nih. Iskreno, nismo ubijeđi da Karl uopšte ima oči.  Pojedine poznate ličnosti se  veoma ozbiljno odnose prema svojim sunčanim naočarima – pojavljuju se u javnosti rijetko, a neki nikad bez ovog modnog dodatka.

Naravno, Bono i Karl Lagerfeld nisu jedine poznate ličnosti čije su naočare postale dio njihove ličnosti. Sudeći po posteru koji Vam ovdje prilažemo, ima najmanje 70tak drugih poznatih ličnosti čije naočare možemo smatrati čuvenim u svijetu mode. Neki okviri su klasičniji od drugih- Jackie O 'oversized’ sunčane naočare ili Buddy Holly hipsterske naočare sa debljim okvirima, John Lennon sa okruglim okvirima, Michael Kane i njegove wayferer naočare…

Raspored ilustracija naočara Vam izgleda poznato,zar ne? To je zato što ste ga vidjeli (ili barem pokušali da ga vidite), svaki put kad odete kod oftalmologa. Dizajneri su koristili stil Hermana Snellena. Kao što se tradicionalne Snellen tabele za provjeru vida štampaju sa 11 linija slova,dizajneri su osmislili dizajn sa 11 redova okvira. Verovatno neće morati da škiljite da svidite naočare Holly Golightly i Steve McQueena, ali postaje malo teže da vidite Benjamin Franklina i njegove  originalne sunčane naočare.

Pogledajte koje su kultne naočare u proteklih nekoliko decenija!

kultne naocare


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.