Top 15 najvećih trendova sunčanih naočara za 2020. godinu

Zaštita očiju je jako važna tokom cijele godine, pa i u najhladnijim mjesecima, zato vam predlažemo da uvijek imate sunčane naočare pri sebiJako su nas zanimali trendovi sunčanih naočara za 2020. godinu, pa smo odlučili da zavirimo u svijet mode. Ukoliko želite da kupite nove naočare, inspiraciju možete pronaći baš ovdje.

Iako smo primijetili i klasične, bezvremenske modele, ove sezone je ipak akcenat na neobičnim sunčanim naočarima. Pored trendova naočara koji se ponavljaju već nekoliko sezona unazad, pojedini dizajneri su zaista predstavili nešto potpuno posebno i prije svega odvažno.

Predstavljamo vam aktuelne oblike, boje i modele naočara koji su predstavljeni u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu!

 1. ‘Oversized’ sunčane naočare

‘Overisized’ naočare za 2020. su sve samo ne tipične. Smatramo da su ‘oversized’ sunčane naočare zapravo jedan od glavnih trendova naočara za 2020. godinu, pa očekujemo da vidimo sve sa ovakvim naočarima. 

‘Overisized’ sunčane naočare na modnim pistama bile su trouglastog oblika, što je još jedan od trendova naočara za 2020. godinu, međutim, takođe smo primijetili i četvrtaste naočare, okrugle naočare kao i neobične geometrijske modele.

Prelijepe sunčane naočare smo primijetili na modnoj reviji Carolina Herrera. Ove 'oversized' naočare sa četvrtastim staklima imale su prugasti okvir, u crvenoj i zlatnoj boji ili sa opcijom u bijeloj i zlatnoj boji – obje varijante su nam se svidjele!

‘Oversized’ sunčane naočare na Balenciaga modnoj reviji bile su dio ‘oversized’ estetike cijele revije, pri čemu su mnoge manekenke nosile velike blejzere u muškim krojevima.

 Okrugle ‘oversized’ sunčane naočare

Za one sa jačim linijama lica, pobjednički dizajn naočara za 2020. su ‘oversized’ okrugle sunčane naočare, koje daju nježniji izgled uz odgovarajuću zaštitu od sunca. Dizajn koji nam se najviše svidio bio je Max Mara, metalne naočare koje su imale poluavijatorski dizajn ali bez mosta. Okrugle sunčane naočale Nina Ricci-a takođe su imale jedinstven dizajn, sa interesantnim detaljima i futurističkim dizajnom. Slične sunčane naočare primijetili smo na modnim revijama Alberta Ferretti, Kate Spade New York i Dolce & Gabbana.

 

Četvrtaste 'oversized' naočare

Postoji nešto posebno glamurozno u 'oversized' četvrtastim sunčanim naočarima - ovo nije oblik koji uvijek stoji svim oblicima lica, ali kada nekome dobro stoje, defintivno privlače pažnju.

Elie Saab je predstavila predimenzionirane četvrtaste sunčane naočare sa delikatnim metalnim okvirom i živopisnim staklima u nijansama poput plave i zelene. Sunčane naočare su zauzele malo više prostora kod brenda Etro, sa širim okvirom i plastikom oko stakla, ali sa kontrastnim metalnim mostom i ručicama.

Konačno, najdramatičnije četvrtaste sunčane naočale bile su u Courreges-u, sa blago modifikovanim širim četvrtastim okvirom u acetatu, u širokom rasponu boja.

Oversized cetvrtaste

Trendovi suncane naocare 2020

 Unikatne 'oversized' naočare

Ako želite potpuno posebne sunčane naočare, razmislite o nekim od ekstravagantnijih 'oversized' sunčanih naočara za ljeto 2020.! Christian Dior predstavio je petougaone naočare, četvrtastog oblika sa spoljne strane, ali sa dodatnom tačkom desno od mosta. Naočare su pravljene od acetata, širih okvira i u raznim bojama. Slične naočare smo primijetili i kod Ralpha Russo-a, ali sa nešto zaobljenijim dijelom u sredini. Ako biste radije imali više strana i uglova, pored prevelikih okruglih naočala, Gucci je predstavio i šestougaone sunčane naočare sa širim crnim okvirom i žutim ili crnim sočivima, zavisno od vašeg ukusa.

2. Spojena stakla

Model naočara sa spojenim staklima se obično doživljava kao sportski i posebno je povezan sa zimskim sportovima i snijegom. Međutim, za 2020. godinu, ove naočare se ne vezuju sa sportom već sa visokom modom.

Givenchy je predstavio sofisticirane opcije povezanih stakala, u ‘ombre’ stilu, neravnim dizajnom koji je omogućavao metalni okvir duž vrha stakla, i malo sjajnog ukrasa. Naočare Eudon Choi-u imale su urban izgled, sa plavim staklima, neravnim dnom i plastičnom gornjom ivicom.

Emporio Armani je predstavio svoje crvene sunčane naočare sa suptilnim dizajnom – oblika koji podsjeća na avijatorke, ali sa crvenim plastičnim okvirom. Prostor između gornjeg dijela naočara i mosta je zapravo nastavak narandžastog stakla. Sličan suptilan efekat primijetili smo na modnoj reviji Chanel-a sa par bijelih sunčanih naočara.

Trendovi suncanih naocara za 2020 godinu Armani Dior

Trendovi suncanih naocara za 2020 godinu

'Street style' naočare spojenih stakala

Ako je vaš lični stil više opušten i sportski, mislimo da će vam se svidjeti ovaj trend naočara. Karakterišu ih zaobljeni uglovi, zabavne boje, stakla ogledala. Najzapaženije 'street style' sunčane naočare ove sezone sigurno će biti Versace, koje su prislonjene uz lice, sa šarenim dizajnom, širokim ručicama i logom Versace preko mosta. Sunčane naočare sa staklima sa efektom ogledala Bottega Veneta su takođe sportske, sa metalnim trouglastim gornjim dijelom okvira.

 

Pravougaone tanke naočare

Ako želite sunčane naočare sa kojima ćete se zaista isticati, ove su pravi izbor. Pravougaoni oblik sunčanih naočara kod Balmain-a odlikovao se dizajnom bez mosta sa živopisnim plavim sočivima. Dizajn kod Annakikija izgledao je veoma slično. Pravougaone sunčane naočare sa spojenim staklima smo primijetili u Dolce & Gabbana i Rick Ovens-u.

3. Avijatorke

Ne možete pogriješiti sa avijatorkama za 2020. godinu. Ovaj uniseks dizajn je potpuno bezvremenski i prenosi osjećaj avanture kojoj je teško odoljeti.

Već nekoliko sezona možemo vidjeti klasične avijatorke iz Celine modne kuće, tako i ove godine. Avijatori su poprimili zaobljeniji i ženstveniji oblik, što smo primijetili na revijama Tori Burch, sa staklima u obliku suza i ukrašenim srebrnim ručicama.

Čak je i Autoportret dizajnirao jedinstvene avijatorke, a ostali brendovi koji su prihvatili ovaj trend su i Michael Kors i Rag & Bone.

  

4. Geometrijske naočare

Dok su naočare u obliku unikatnih oblika uglavnom dolazile u veoma velikim dimenzijama, bilo je i nekoliko kreacija koje nisu morale da zauzmu mnogo prostora da bi se istakle.

Sve sunčane naočare Autoportret za ljeto 2020. imale su avangardni izgled, ali dok je većina bila četvrtastog oblika, nekoliko šestougaonih sunčanih naočara sa istaknutim gornjim mostom definitivno su privukle pažnju.

Off-White je predstavio puno konceptualnih naočara ove sezone, ali najinteresantnije od svih bile su ove na fotografiji.

Geometrijske naocareNaocare-za-2020

5. Trouglaste sunčane naočare

Pored svih jedinstvenih varijacija trouglastih sunčanih naočara koje su se mogle vidjeti na modnim revijama, prvobitni dizajn je bio i jedan od ključnih trendova sunčanih naočara za 2020. godinu.

Trouglaste naočare posebno dobro stoje svima sa ovalnim licem. Blumarine je predstavio pomalo ekscentrične trouglaste sunčane naočare, sa blago uvećanim dimenzijama i bijelim okvirom. Trouglaste ‘cat-eye’ naočare u Miu Miu bile su šarmantne, sa crnim okvirom i zlatnim metalnim detaljima, providnim staklima, koja dokazuju da dioptrijske naočare mogu biti jednako šik kao i sunčane naočare.

Male trouglaste naočare

Ako još uvijek imate sunčane naočare u ovom stilu od prošle sezone, sigurno ćete biti oduševljeni da saznate da su još uvijek u trendu. Rokh trouglaste naočare imale su veoma tamna stakla i nosile su se nisko na licu, što im je davalo retro vibraciju '70-ih - '90-ih. Dizajn je bio iznenađujuće sličan u modnoj kući AWAKE Mode, sa metalnim i crnim plastičnim okvirima sa trouglastim staklima.

 

6. Izdužene i tanke sunčane naočare

Iako minijaturne sunčane naočare nisu više u trendu, varijacija - izdužene i tanke sunčane naočare, jako su popularne kod mnogih brendova.

Kod Proenza Schouler, širi crni okviri imali su šiljast oblik koji se protezao mimo ivica lica, ali sa samo tankim ovalnim staklima kao kontrastom. Kod Petera Pilott-a primijetili smo neobične mat naočare polukružnog, izduženog oblika, ali sa nešto većim staklima.

Slične naočare mogle su se vidjeti i kod brendova AWAKE Mode, Vivetta, Valentino i Burberry.

trendovi suncane naocare 2020

Trend-suncane-naocare-za-2020

Izdužene ovalne naočare

Trendovi sunčanih naočara za 2020. nastavljaju se sa staklima ovalnog oblika koje izgledaju kao da su stigle pravo iz '90-ih.

Naočare inspirisane '90-ih godina mogli smo vidjeti na reviji Rokh, sa ovalnim i trouglastim opcijama. Ovalne sunčane naočare imale su ljubičasti ton, što im je dalo retro šarm.

Takođe smo primijetili par izduženih ovalnih avijatora na reviji Autoportret, dok su se kod Matt Bovan-a izdužene ovalne sunčane naočare činile kao da imaju svijetlosmeđu plastičnu podlogu i reflektivna plava stakla.

Crne ‘Matrix’ sunčane naočare

Moramo spomenuti nekoliko izuzetno uočljivih, tankih sunčanih naočara koje su nas podsetile na naočare iz filma Matrix. Da bismo ih mogli nazvati ‘Matrix’ sunčanim naočarima, moraju da imaju sljedeće karakteristike: okviri su tanki, geometrijskih, oštrih linija, sa potpuno zatamnjenim (crnim) staklima.

Krenućemo sa najneobičnijim. Aleksandar Wang, nakon zapažene revije 2018. inspirisane filmom ‘Matrix’, opet ima sličnu inspiraciju. Primijetili smo razne vrste malih sunčanih naočara sa crnim staklima. Mala ovalna stakla podsjećaju na naočare koje je nosio Morpheus, dok su blago nagnute ‘cat-eye’ sunčane naočare slične onima koje je Triniti nosila u filmu. Sunčane naočare nisu bile tačne kopije, jer su bile blago ukrašene raznim elementima, uključujući metalne detalje i providne okvire.

Vidjeli smo tradicionalnije tanke i crne ovalne sunčane naočare kod Christian Siriano-a, koje su bile nepomične poput Neo-vih i jedinstveno uparene sa potpuno bijelim odelom. Čak i u Pradi je bilo minijaturnih crnih polukružnih sunčanih naočara koje podsjećaju na ‘Matrix’ naočare.

7. `Tortoiseshell` sunčane naočare

Tortoiseshell okviri daju pomalo akademski look onome ko ih nosi, bezvremenske su, i njihova topla boja se kombinuje posebno dobro sa paletom boja '70-ih. koja je vladala pistima ove sezone. Zbog toga su sunčane ‘tortoiseshell’ naočare za 2020. odličan izbor ako želite da povežete trend i klasiku.

Fendi je dizajnirao veliki broj ‘tortoiseshell’ naočara - gotovo svi su ‘oversized’, ali različitih oblika i nijansi stakala, tako da svi mogu pronaći nešto što im se sviđa.

U Ports 1961 bilo je nekoliko interesantnih naočara, uključujući vrlo toplu i narandžastu ‘tortoiseshell’. Za sve one koji inače vole sunčane naočare sa neprovidnim staklima, Stella McCartney je predstavila tamnije nijanse nego regularne ‘tortoiseshell’.

8. Naočare sa staklima u boji

Trend stakala u boji od prošle dvije sezone se nastavlja za 2020. godinu, a najpopularnija su stakla u ružičastoj, žutoj i zelenoj boji.

Ružičasta stakla

U trendovima sunčanih naočara za 2020. nije nedostajalo kreativnosti, a mi mislimo da su ružičasta stakla jedan od najljepših trendova za ovu godinu.

Ukoliko želite da vidite svijet u ružičastoj boji (bukvalno), onda su ovo naočare za vas! Off-White je predstavio ‘cat-eye’ i ‘semi-rimless’ naočare inspirisane ’80-im godinama, sa jarko ružičastim staklima i jedinstvenim gornjim rubom, koji ih pomalo čini retro-futurističkim. Ružičasta stakla prirodno su odgovarala predivnom dizajnu naočara sa staklima u obliku oblaka kod Anna Sui modne kuće. Stella McCartney je predstavila ružičaste transparentne naočare u acetatu sa ružičastim staklima.

Roze naocare za 2020 godinu

Žuta stakla

Sunčane naočare sa žutim staklima jedan su od najvećih trendova naočara za 2020. godinu, a ogroman broj brendova predstavlja tople nijanse stakala, kao i naočara. Naočare sa žutim staklima smo primijetili na Fendi revijama, ali živopisna žuta ogromna stakla u ‘tortoiseshell’ dizajnu istakle su se zahvaljujući njihovoj intenzivnoj toplini. Gucci je takođe predstavio naočare sa žutim staklima, ali u kontrastu sa crnim okvirima. Ralph Russo i Rick Owens su takođe predstavili sunčane naočare sa žutim staklima, ovaj put uparene sa bijelim okvirima, što je stvorilo mekši kontrast.

trendovi-za-2020-naocare-zuta-stakla

Zelena stakla 

Na modnim revijama smo primijetili dosta interesantnih naočara sa zelenim staklima (kao i zelene naočare). Givenchy je predstavio maslinaste naočare, sa svjetlijim staklima. Tori Burch je takođe prigrlila ovaj trend i predstavila više zelenih naočara koje su bile male sa širim ivicama. Takođe smo primijetili zelena stakla i na naočarima Versace-a, Valentina i Elie Saab-a.

Gradientna (prelazna) stakla

Prelazna stakla nude najbolje od oba svijeta – zbog postepenog nivoa zatamnjenosti - od vrha do dna stakla, štite oči dok vam i dalje omogućavaju da vidite i kada je tamnije napolju (idealne su za oblačno vrijeme).

Ako vam se sviđa ‘cool’, neobavezni izgled, onda će vam se i ove naočare svidjeti – stakla hladne nijanse plave boje ugrađene u ‘oversized’ avijatorke kod Bibha Mohapatre. Missoni, Chloe, Max Mara i Versace su takođe imali naočare u sličnom stilu.

Suncane naocare za 2020

9. Crne naočare sa potpuno zatamnjenim (crnim) staklima

Volimo intenzitet crnih okvira i tamnih stakala, pa smo srećni što je ovo jedan od trendova za 2020. godinu. Primijetili smo prelijepe naočare za one koji vole tamniji stil. U Zimmermannu, ‘oversized’ crne sunčane naočare imale su pomalo sportski, trouglasti dizajn i široki most. Sunčane naočare u Saint Laurent-u imale su ovalni oblik koji je istovremeno elegantan i moderan. Takođe smo vidjeli skroz tamna stakla na crnim sunčanim naočarima u Rochas-u, AWAKE Mode i Coach-u.

10. 'Fantastične' naočare

Nismo mogli da smislimo bolju riječ za ove neobične sunčane naočare za 2020. godinu nego 'fantastične' sa nježnim, a opet simpatičnim detaljima i dizajnom koji otkriva naše unutrašnje dijete.

Jedan od ponavljajućih oblika na pisti Anna Sui nalazio se negdje između oblaka i krila. Bio je to oblik kako za šminku ljeta 2020., tako i za okvire sunčanih naočara sa šarenim staklima.

Na Marc Jacobs reviji, sunčane naočare su imale oblik cijelog leptira, sa staklima u razigranim nijansama, poput ružičaste i plave. Giorgio Armani je takođe imao ‘razigrane’ okvire, sa ručicama u obliku latica cvijeća.

11. Transparentne naočare

Transparentni okviri i stakla predstavljaju jedan od većih trendova za 2020. godinu.

Hugo Boss i Burberry predstavili su plavu boju na plavim transparentnim sunčanim naočarama za 2020. godinu, prve su četvrtastog oblika i čvrstog dizajna, dok su druge imale izduženi ovalni dizajn. Stella McCartney predstavila je nekoliko različitih opcija ‘oversized’ naočara sa odgovarajućim transparentnim staklima i okvirom u nijansama poput plave, zelene i ružičaste.

12. Naočare ukrašene kristalima 

Trendovi naočara za proljeće/ljeto 2020. predviđaju nakit na naočarima – ali ne toliko kao prethodnih godina, pa ako ste ljubitelj ukrašenih naočara, možda biste željeli da i dalje nosite svoje stare naočare. Ipak, ove godine smo primijetili nekoliko interesantnih modela.

Naočare modnog Brenda Area su se podudarale sa ostalim modnim dodacima za 2020. godinu, pa su i naočare i lica modela bile prekrivene kristalima.

Velike sunčane naočale primijetili smo u Moschino-u, okviri su bili od teksture zlatnog materijala uklopljenog u raznobojne dragulje. I na kraju, naočare 'I Love Pretty' bile su čisto ukrasne, sa žutim, nepropusnim sočivima koja su postala potpuno neprozirna zahvaljujući teškom premazu sitnih dragulja.

Nakit-na-naocarima

13. ‘Surround’ naočare

Naočare sa staklima na ručkama (!) smo primijetili na nekolicini revija, čak je i Gucci prikazao ovaj trend. One mogu dati dodatnu zaštitu, i imaju dizajn koji prikazuje neobičan stil osobe koja ih nosi i istovremeno su i futurističke i retro.

Dodata stakla sa bočne strane sunčanih naočara u stilu avijatorki kod Michael Kors-a samo su doprinijela retro dizajnu, dok su naočare Helmuta Lang-a vrlo futurističke.

14. Bijele sunčane naočare

Bijele sunčane naočare stekle su ikonski status kao omiljene naočare Kurta Cobaina i od tada ih nose desetine drugih poznatih ličnosti. Bijele naočare se skoro svake godine pojavljuju na pistama.

Bijeli okviri u Courregesu zaista su se isticali, s obzirom na to da su i naočare i ručice bile predimenzionirane, s plavim staklima koja su bila kontrastna bijeloj boji okvira. Naočare Cinthia Rovlei imale su polu-bijele i napola prozirne matirane okvire u ‘wayfarer’ stilu. Bijele naočare smo primijetili i kod Ricka Ovensa, Ralpha Russa i Dior-a.

15. Naočare sa naglašenim gornjim dijelom okvira

Trendovi sunčanih naočara za 2020. predviđaju naglasak na gornji dio naočara. Lanvin dizajn se sastojao od okvira postavljenog iznad stakala. Dizajn u Helmut Lang-u, sa istaknutim gornjim mostom povezanim s gornjim odijelom okvira bio je daleko manje ekstravagantan, ali ipak neobičan. Takođe smo vidjeli slične naočare kod Off-White i Loewe modnih kuća.


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.