Srećan vam Dan planete Zemlje!

Danas, 22. aprila, obilježava se 50. godišnjica Dana planete Zemlje, svjetske proslave za podršku zaštiti životne sredine.

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste proslavili ovaj dan, a mi vam predlažemo da zasadite nešto, bilo to drvo u bašti, začin na terasi ili cvijeće na balkonu, izadjete napolje da prošetate, vozite biciklo ili uradite neku vrstu rekreacije. Ne palite auto :)

Na youtube-u možete naći brojne videe kako da zasadite nešto, a mi vam predlažemo ovaj video.

Mjere su popuštene pa konačno možemo i da uživamo u prirodi, naravno socijalno distancirani. Ako izlazite, obavezno stavite sunčane naočare, UV zraci su štetni čak i kada je oblačno.

Ukoliko još niste spremni da izadjete imamo i nekoliko online ideja za Vas.

Budući da je većina svetske populacije u nekom obliku izolacije, događaji Dana Zemlje otkazani su. Međutim, mnoge organizacije postaju kreativne i kreću sa proslavljanjem ovog dana putem interneta sa besplatnim virtuelnim panelima, koncertima i ostalim svečanostima u kojima svako može uživati.

Earth day network

Na zvaničnom sajtu Dana planete Zemlje možete da se prijavite za cjelodnevni događaj uživo koji sadrži poruke, performanse i pozive na akciju grupe ljudi u rasponu od Al Gore i Zac Efron.

Društveni mediji zvaničnog naloga Dana planete Zemlje takođe će objavljivati jednu akciju na svakih sat vremena u toku 24h, kako bi pojedinci mogli da učestvuju u pomoći planeti. Takođe možete preuzeti aplikaciju Earth Challenge 2020, koja „podstiče napore građana i naučnika na svetu“ za prikupljanje naučnih podataka oko vas. Aplikacija omogućava korisnicima da mjere kvalitet vazduha i plastično zagađenje kako bi istraživačima pomogli da identifikuju regione koje su najviše pogođeni klimatskim promjenama. „Iako nas koronavirus može primorati da zadržimo distancu, neće nas prisiljavati da umanjimo svoje glasove“, rekli su organizatori. Organizacija je sastavila katalog lokalnih mrežnih događaja širom sveta, tako da možete pronaći one koji se dešavaju u vašoj vremenskoj zoni.

NASA

NASA cijeli mjesec slavi #EarthDayAtHome i imaće novi sadržaj na svojim veb lokacijama i kanalima društvenih medija za poseban dan. Svemirska agencija je domaćin specijalne emisije „NASA Science Live“ u kojoj se nalaze stručnjaci za zaštitu životne sredine koji istražuju teme poput ‘zelene’ tehnologije i koralnih grebena i objavljuje u sredu novu YouTube listu za reprodukciju koja sadrži seriju kratkih video zapisa stručnjaka za nauku o Zemlji. NASA takođe predstavlja sesiju Q&A uživo sa Međunarodne svemirske stanice, domaćin je uživo Q&A sesije na svom blogu Tumblr, a astronautu Jessicu Meir, koja se nedavno vratila sa Međunarodne svemirske stanice, pušta da preuzme njen Instagram.

Američki muzej istorije

Muzeji širom sveta su zatvoreni, ali Prirodni istorijski muzej u Njujorku stvorio je cjelodnevni online festival namijenjen porodičnim festivalima u čast planete. Teme radionica kreću se od načina kako posaditi vrt kod kuće do fizike glečera do načina izrade muzičkih instrumenata od materijala koji se može reciklirati. Jedan događaj takođe omogućava putovanje svijetom da biste provjerili prirodna čuda poput Amazonske prašume i Velikog barijerskog grebena. Takođe možete da učestvujete u „Zemlji triviji“ u srijedu uveče za šansu da osvojite mesto na virtuelnom ‘veselom satu’ čiji je domaćin direktor planetarnog centra Haiden Neil de Grasse Tison.

Služba nacionalnih parkova USA

Usluga Nacionalnog parka omogućava vam da virtuelno obilazite parkove, gledate veb kamere lokalne divljine i učestvujete u aktivnostima parka od kuće. Preko dana Zemlje, nacionalni parkovi širom USA domaćin su prenosima uživo na Facebooku i Instagramu, uključujući izlazak sunca iz nacionalnog parka Bryce Canyon, umetničku radionicu iz Nacionalnog istorijskog parka San Antonio Missions, dečiju knjigu iz čitanja iz Nacionalnog vojnog parka Gettesburg i „Ranger Chat“ sa Nacionalnog istorijskog lokaliteta Maggie L. Valker.

Earth Day Live

Earth Day Live je domaćin trenutnog trodnevnog prijenosa uživo od 9:00 do 21:00. 22., 23. i 24. aprila preko striming platforma.  Učestvuju preko 500 ekoloških organizacija ,slavne ličnosti, političari, naučnici, novinari i aktivisti, među kojima su Al Gore, Amber Tamblin, Chelsea Handler, Jameela Jamil, Jane Fonda, Joakuin Phoenik, sekretar John Kerri, Mark Ruffalo, gradonačelnik Lori Lightfoot, predstavnici Alekandria Ocasio-Cortez i Rashida Tlaib. Prvi dan će se fokusirati na jedinstvo i izgradnju zajednice, drugi dan je usmeren na finansijske institucije i načine obnove ekonomije, a treći dan naglašava hitnost političkih promena za pomoć planeti.

Svjetski fond za divljinu i UNICEF

Svjetski fond za divljinu i UNICEF na Dan Zemlje organizuju virtuelni koncert sa preko 40 izvođača iz šest zemalja, a svi oni učestvuju od kuće.

San Diego Zoo

Zoološki vrtovi i akvarijumi širom Sjedinjenih Država domaćin su virtualnih događaja Dana Zemlje kako bi upoznali ljude koji se bave životinjama. Zoološki vrt u San Dijegu, na primer, ceo dan ugošćuje događaje, uključujući i live stream pod nazivom „Saving Species“, koji sadrži stručnjake za nosoroge.


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.