Ukoliko razmišljate o nošenju sočiva pročitajte ovo

Šta su u stvari kontaktna sočiva?

Kontaktna sočiva predstavljaju optičko pomagalo, čija je osnovna karakteristika da je tanko i lagano i izrađeno od posebnog materijala tako da savršeno naliježe na površinu oka.

Prva zamisao o kontaktnim sočivima potekla je od Leondarda da Vinčija, koji je početkom 16 vijeka napravio kontaktno sočivo od stakla. Međutim, tek nakon više od 300 godina od njegove zamisli stručnjaci su došli do sočiva kakvo danas koristimo. Hemičari iz Češke su otkrili novi materijal hidrogel (hydroxyethyl methacrylat) čija  je osnovna prednost bila to što propušta kiseonik i zadržava oblik. Otkrićem ovog materijala kontaktna sočiva su počela masovno da se koriste.

Na našim prostorima kliničko primenjivanje kontaktnih sočiva počinje 70-ih godina prošlog vijeka. Danas sočiva nalaze široku primjenu zavisnosti od same vrste kontaktnih sočiva i indikacija zbog koje se pripisuju.

Prednosti kontaktnih sočiva

Bolja vidna oštrina, naročito kod astigmatizma (loš vid na daljinu i blizinu) i visoke dioptrije predstavlja najveću prednost sočiva u odnosu na naočare. Sočiva omogućavaju jasan vid u širokom vidnom polju, koje omogućava periferni vid, a on je naročito važan u toku vožnje, bavljenja nekim sportom i sličnim aktivnostima. Ukoliko sočiva koristite za neki sport u vodi, recimo bazen, potrebno je da nosite naočare za plivanje kako voda ne bi ušla u oči.

Nošenje naočara zimi zna da bude naporno, jer sa prelaskom iz tople u hladnu prostoriju dolazi do toga da se staklo zamagli. U današnje vrijeme kad su maske obavezne, teško je izbjeći maglenje stakala naočara. Takođe, kiša i naočare nisu idealna kombinacija, a sa sočivima ćete izbeći ovakve probleme.

Ukoliko niste zadovoljni kako vam stoje naočare ili jednostavno ne možete pronaći odgovarajući model za vas, onda će sočiva biti idealno rešenje.

Nošenje mekih kontaktnih sočiva samo po sebi ne traži nikakav period adaptacije, pruža maksimalni vidni komfor, nema žuljanja ni iritacije.

Uz kontaktna sočiva je moguće nositi i naočare za sunce, kao modni detalj ili zaštitu od UV zračenja. Ukoliko imate različitu dioptriju na desnom i lijevom oku, možete je korigovati kontaktnim sočivima i mnogo će vam manje smetati nego sa naočarima. Kontaktna sočiva mogu nositi mladi.

Nedostaci kontaktnih sočiva

Većina sočiva nije namijenjena za višednevno nošenje, stoga je obavezno da ih skinete prije spavanja. Sočiva imaju svoj rok trajanja i potrebno je da ih na vreme mijenjate da ne bi došlo do infekcije.

Ako su vam pripisana tvrda kontaktna sočiva, potreban je određeni period da se naviknete.

Neophodno je maksimalno dobro održavanje i rukovanje sočivima. Ukoliko niste spremni za pravilno održavanje i kupovinu rastvora, onda sočiva definitivno nisu za vas.

Najčešća pitanja u vezi kontaktnih sočiva

Da li se može prespavati sa kontaktnim sočivima?

Većina sočiva podrazumijeva skidanje sočiva naveče pred spavanje. Na našem tržitu postoje sočiva koj se zovu Air Optix night & day, koja možete naručiti u našoj ordinaciji i koja su predviđena za nošenje do 28 dana. To podrazumeva da ih stavite prvog dana, nosite tokom dana i tokom noći i skinete poslednjeg, 28. dana,  kada ih menjate novim parom. Međutim, veoma se kosi mišljenje lekara i proizvođača, tako da bi vam oftalmolozi uglavnom preporučili da ih skidate tokom spavanja kako bi ste izbjegli moguće infekcije i alergijske reakcije i kako bi nosili vaša kontaktna sočiva dugi niz godina bez problema.

Da li mogu da nosim sočiva kada imam infekciju (npr. konjunktivitis)?

Po dogovoru sa Vašim oftalmologom najvjerovatnije ih nećete nositi u periodu dok koristite terapiju za konjunktivitis i druge infekcije, međutim, u individualnim slučajevima, ukoliko je baš neophodno koristiti sočiva u nekom kratkom vremenskom periodu, može se dogoditi da Vaš oftalmolog to odobri. Savjetujemo vam konsultaciju sa oftalmologom.

Mogu li da se bavim sportom dok nosim kontaktna sočiva?

Generalno se smatra da su meka sočiva najbolja varijanta ukoliko se bavite sportom i to dnevna sočiva. Međutim, ono što je presudno, je konkretan sport kojim se bavite. Recimo, za treniranje vodenih sportova, ne preporučuje se nošenje ni mekih ni polutvrdih sočiva, mada, uz korišćenje adekvatnih zaštitnih naočara možete trenirati bez problema sa mekim kontaktnim sočivima.

Sa druge strane, ukoliko se bavite jogom, aerobikom, pilatesom i slično, nema razloga da odlažete svoja sočiva dok traje trening, za razliku od fudbala, košarke , odbojke kada bi preporuka bila nositi meka sočiva, nikako polutvrda zbog mogućih povreda ili eventualnog gubljenja sočiva.

Koliko traju polutvrda kontaktna sočiva?

Polutvrda kontaktna sočiva uglavnom traju godinu dana. Duže nošenje se ne preporučuje i u tom slučaju, postupate na sopstveni rizik.

Sa koliko godina se preporučuje početak nošenja kontaktnih sočiva?

Ne postoji odredjeno uzrasno doba kada se može početi sa nošenjem. Mnogi faktori kao što su lična motivisanost, svijest o osnovnim higijenskim navikama, ali i indikacije za nošenje su ono što odredjuje pravi momenat za početak nošenja. Savetovanjem sa oftalmologom dobićete jasniji uvid u to da li ste vi ili vaše dijete spremni za nošenje kontaktnih sočiva.

Šta podrazumijeva pregled za odredjivanje sočiva?

Prvi korak u određivanju Vaših kontaktnih sočiva, jeste provera dioptrrije za naočare, koja se vrši na kompjuterizovanom keratorefraktometru, a zatim pristupamo subjektivnom određivanju dioptrije koja se vrši postavljanjem probnog okvira i čitanjem zadatih slova, pojmova ili slika sa projekcionog optotipa.

Kada se sa sigurnošću utvrdi Vaša dioptirija, može se pristupiti odredjivanju najpogodnije vrste kontaktnih sočiva za Vas. U odnosu na parametre Vaše rožnjače i vrstu dioptrije (sfera, cilindar) oftalmolog će odrediti da li ste pogodan pacijent za nošenje mekih ili polutvrdih kontaktnih sočiva.

Nakon određivanja podobne bazne krivine, vrši se postavljanje sočiva na vaše oči. Ukoliko su u pitanju meka kontaktna sočiva odmah se vrši provjera dioptrije, odnosno, vidna oštrina, tako da možete odmah znati kako ćete vidjeti sa sočivima koje poručite.

Kada su u pitanju polutvrda, potrebno je da znate da je u samom početku nakon postavljanja potrebno prilagođavanje, te da će Vam trebati 10-15 minuta da se naviknete, i tom prilikom možete očekivati pojačano suzenje, curenje iz nosa, kao i grebuckanje ili golicanje samog oka. Onog momenta kada oko prihvati sočivo, pristupa se daljem utvrđivanju dioptrije gde možete znati kako ćete videti sa sočivima koje ćete poručiti.

Zavšna faza je skidanje probnog kontaktnog sočiva. Obuka za pravilno održavanje i rukovanje kontaktnim sočivima slijedi po preuzimanju vaših sočiva.

Kontrola se preporučuje po dogovoru sa vašim oftalmologom.

Vrste sočiva

 1. Meka kontaktna sočiva
 2. Tvrda kontaktna sočiva
 3. Polu-tvrda ili gaspropusna GP kontaktna sočiva
 4. Meka kontaktna sočiva u boji

Meka kontaktna sočiva mogu biti dnevna, mjesečna ili godišnja, a mogu imati veći ili manji procenat vode koji samim tim i određuje da li se moraju skidati svakoga dana ili se mogu nositi duže. Meka sočiva mogu korigovati dalekovidost ili kratkovidost.  Ona ne zahtevaju adaptaciju kod pacijenata, takođe, često se koriste prilikom bavljenja sportom.

Polu-tvrda kontaktna sočiva se nose duži period, obično godinu dana. Polutvrda sočiva se često prepisuju kod visokih dioptrija i keratokonusa.

Kontaktna sočiva mogu korigovati astigmatizam, takođe mogu biti bez boje ili sa bojom, sa prepisanom dioptrijom ili kao kozmetička kontaktna sočiva bez ikakve dioptrije.

Važno je znati o sočivima

 • Zamijenite sočiva kada im rok trajanja istekne. Redovna zamena sočiva je obavezna – sočiva imaju svoj rok trajanja i potrebno ih je redovno zamijeniti novim da ne bi doslo do ozbiljnih komplikacija (alergija, infekcija).
 • Operite i osušite ruke prije korišćenja sočiva. Vaše ruke moraju biti savršeno čiste u dodiru sa sočivima.
 • Koristite samo one rastvore za čišćenje, ispiranje i dezinfekciju sočiva, kao i kapi za oči, koje Vam je preporučio ljekar.
 • Izbjegavajte dodir mekih sočiva sa vodom i bilo kojom drugom tečnosti.
 • Ne dodirujte vrh bočice sa rastvorom.
 • Ispirajte kutijicu za sočiva s vodom i blagim rastvorom sapuna i ostavite je da se osuši, a tek onda stavite rastvor i sočiva unutra (ovo radite svakih nedjelju dana).
 • Ako ne nosite sočiva specijalno namijenjena za cijelodnevnu upotrebu, uvijek ih skinite prije spavanja.
 • Ako se radi o sočivima s kojima možete spavati, čvrsto se pridržavajte uputstava (ako su za 7 dana, poslije 7 dana ih bacite, nemojte ih nositi ni dana duže).
 • Ako koristite šminku, koristite hipoalergensku šminku i onu sa naglašenim natpisom da je za sve koji nose kontaktna sočiva.
 • Ako sa sočivima vidite zamagljeno, javlja se crvenilo oka i neugodnost, skinite sočiva i podjite na pregled jer je vrlo moguće da ste dobili neku infekciju.
 • Nosite samo sočiva koja vam je doktor pripisao (čak i ona u boji).
 • Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje nošenje naočara, bilo neizmenično ili u periodu kada ih uklonimo iz oka.

Korišćenje kontaktnih sočiva za vrijeme COVID-19 (korona virus)

Pandemija korona virusa koji izaziva bolest COVID-19 unijela je velike promjene u svakodnevni život i poslovne aktivnosti kod nas i širom svijeta. Sa zabrinutošću za sve aspekte zdravlja, pojavilo se i pitanje da li je bezbijedno nositi kontaktna sočiva u vrijeme korona virusa.

Ovom prilikom vam prenosimo zaključke iz članka "Pandemija COVID-19: važne teme za razmišljanje specijalista za kontaktna sočiva", objavljenog u stručnom časopisu "Contact Lens and Anterior Eye". Eminentni autori  detaljno obrađuju temu i kao reference navodi više od 100 izvora. Ovo su njihova saznanja:

1. U ovom trenutku ne postoje naučni dokazi da nošenje kontaktnih sočiva povećava rizik za prenošenje COVID-19 u odnosu na nošenje naočara

2. Ispravni higijenski postupci su ključni: temeljno pranje i sušenje ruku je obavezno, kao i dosljedno pridržavanje uputstva za održavanje kontaktnih sočiva, ispravno čišćenje i redovna zamjena kutijice za sočiva i čišćenje naočara sapunom i vodom.

3. Ne postoje naučni dokazi da obične naočare za vid pružaju zaštitu od prenošenja COVID-19.

4. Kada ruke nisu oprane ne treba dodirivati lice: bilo da neko nosi kontaktna sočiva, naočare ili mu uopšte nije potrebna korekcija vida. Kada ruke nisu oprane treba izbegavati dodirivanje nosa, usta i očiju u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih organa

5. U slučaju bolesti treba privremeno prestati sa nošenjem kontaktnih sočiva i koristiti naočare.

Za nosioce specijalnih kontaktnih sočiva, njihova sočiva nisu pitanje izbora ili luksuza, već neophodnosti za dobar vid.

Zakažite oftalmološki pregled za kontaktna sočiva ovdje.

Meka kontaktna sočiva – podjele i naše preporuke

Meka sočiva su, kod pacijenata, najpopularnija. Mogu ih nositi mala deca kao i jako stare osobe. Komfor je najvažnija karakteristika mekih sočiva. Tehnološkim inovacijama pojavili su se materijali koji su jako propustljivi za kiseonik što je od neprocenjive važnosti za zdravlje rožnjače.

PODJELA MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA

Po periodu nošenja meka sočiva se dijele na:

Sočiva za dnevno nošenje su uglavnom hidrogel sočiva sa manjim procentom H2O. Dnevno nošenje podrazumeva da se sočiva mogu nositi ceo dan ali da se sa njima ne može spavati jer količina kiseonika koju ova sočiva propuštaju nije dovoljna za inače smanjeni dotok kiseonika u rožnjaču tokom noći kada su kapci zatvoreni.

Sočiva za fleksibilno nošenje  su sočiva koja se mogu nositi u kontinuitetu do 7 dana. To su uglavnom hidrogel sočiva sa većim procentom H2O ili silikon hidrogel sočiva. Naravno da prednost ovih sočiva ne treba da bude zloupotrebljena i da treba da se koristi samo u izuzetnim prilikama. Oftalmolozi uvek savetuju da se i ova sočiva skidaju svako veče jer je to način da se na oko svako jutro stavi čisto, dezinfikovano sočivo.

Sočiva za produženo nošenje su ona koja se mogu nositi u kontinuitetu od 7- 30 dana. To su silikon- hidrogel sočiva čiji materijal propušta jako veliku količinu kiseonika. Prednost ovih sočiva koristi se u terapeutske svrhe (tokom lečenja nekih bolesti oka).

Po periodu zamjene meka sočiva se dijele na:

Dnevna kontaktna sočiva se nose samo jedan dan. Sama činjenica da se svaki dan na oko stavlja novo kontaktno sočivo govori o njihovoj prednosti. Nema sredstava za održavanje, nema vremena da se na sočivu nakupe štetne materije, nema održavanja sočiva. Najčešće se koriste za vreme godišnjih odmora, zimovanja, raznih putovanja, bavljenja sportom gde pacijent nema pogodne uslove za standardno održavanje sočiva.

Mesečna kontaktna sočiva mogu imati različitu frekvenciju zamjene (15 dana, 1 mesec ili 3 meseca). Frekvenciju zamjene odredjuje oftalmolog na osnovu stanja oka. Vrlo je štetno prekoračiti predvidjeni rok planirane zamene.

Godišnja kontaktna sočiva se mijenjaju na 6 ili 12 meseci. Nedostatak ovih sočiva je taj što se materijal od koga su napravljena vremenom izmeni, vezuje za sebe materije iz sredstava za održavanje i suza, što je razlog nastanka čestih alergija. Danas se godišnja sočiva koriste samo za korekciju visokih dioptrija koje izlaze iz opsega proizvodnje sočiva za planiranu zamjenu.

Podjela po vrsti materijala:

Silikon Hidrogel

Silikon- hidrogel su najnoviji materijali za proizvodnju mekih sočiva. Ovaj materijal ima silikonsku komponentu koja propušta veliku količinu O2 a procenat H2O je mnogo manji što uslovljava mnogo stabilnije karakteristike sočiva. Sočiva zadržavaju svoje karakteristike i u oku koje ima manju količinu suza. Manji procenat vode sprečava vezivanje štetnih materija za materijal sočiva. Danas su silikon- hidrogel sočiva prvi i pravi izbor medju mekim kontaktnim sočivima.

Hidrogel

Hidrogel materijali su oni kod kojih je propustljivost za kiseonik u direktnoj zavisnosti od procenta vode u materijalu. Što je procenat vode u materijalu veći to su sočiva propustljivija za kiseonik. Nedostatak ovih materijala za kontaktna sočiva je taj da što je veći procenat vode u materijalu to je sočivo više zavisno od količine suza u oku. U oku sa manjom količinom suza kontaktno sočivo se suši što dovodi do diskomfora (kod celodnevnog nošenja).

SOČIVA KOJA PREPORUČUJEMO:

AIR OPTIX sočiva

AIR OPTIX  silikon hidrogel sočiva je porodica trenutno vodećih silikon hidrogel sočiva na svetu, poznate kompanije CIBA VISION. Tu spadaju:

 • Air Optix plus HydraGlyde su meka sočiva za mesečno nošenje. Velika propustljivost za  kiseonik, asferični dizajn, produženo nošenje do 7 dana.Više oo sočivima pročitajte ovdje.
 • Air Optix Multifocal su meka mesečna sočiva za korekciju vida na daljinu i blizinu. Jako su popularna jer se pomoću njih u potpunosti oslobadja od naočara.
 • Air Optix for Astigmatism su meka torična sočiva za korekciju astigmatizma kod osoba koje iz bilo kog razloga ne mogu da nose gas propusna sočiva
 • Air Optix Night & Day su meka sočiva za kontinuirano mesečno nošenje. Sočiva sa najvećom propustljivošću za kiseonik. Koriste se i kao terapeutska sočiva posle operacija i tokom lečenja nekih bolesti rožnjače.

DAILIES dnevna kontaktna sočiva

Preporučuju se svima koji žele nošenje kontaktnih sočiva bez obaveze oko njihovog održavanja.

 • Dailies Aqua Comfort Plus se preporučuju mladim početnicima u nošenju kontaktnih sočiva, za bavljenje sportom i za putovanja.
 • Dailies Toric su dnevna torična sočiva za korekciju nižeg stepena astigmatizma.
 • Dailies Progressive su dnevna multifokalna sočiva za korekciju presbiopije.

OCULOLENS sočiva

OCULOLENS SOFT

To su sočiva koja se proizvode u Opticus laboratoriji za proizvodnju kontaktnih sočiva. Rukovodjeni činjenicom da je svako oko posebno i da zahteva individualni pristup korekcije vida proizveli smo pravo “personalizovano” meko hidrogel sočivo. Materijali koji se koriste su hidrogel materijali sa 49% i 55% H2O (za dnevno i fleksibilno nošenje).

Oculolens soft su godišnja sočiva sa preporukom zamjene na 6 meseci.

Veliki opseg baznih krivina, dijametara i dioptrija dozvoljava oftalmologu potpuno individualni pristup i zadovoljenje svih parametara u propisivanju kontaktnih sočiva za svako oko. Dostupna su u: dijametru od od 13.0 do 16.0mm na svakih 0.1 mm, bazna krivina od 7.20 do 10.50 i dioptrija od +25.00D do – 25.00D.

Oculolens soft kontaktna sočiva, uz ovako širok opseg parametara, prevazilaze probleme vezane za ograničenja koja se javljaju kod masovne proizvodnje.

OCULOLENS SOFT TORIC

Kod pacijenata koji imaju astigmatizam različitog stepena a ne mogu nositi gas propusna kontaktna sočiva rešenje korekcije su meka torična kontaktna sočiva. Veliki svetski proizvodjači kontaktnih sočiva uglavnom imaju proizvodni dioptrijski opseg koji ne prelazi 3 D astigmatizma.

Materijali koji se koriste u proizvodnji ovih sočiva su hidrogel Contaflex GM Advance 49% (Contamac). Oculolens soft toric su sočiva koja imaju prizma balast stabilizaciju cilindra. Dostupni parametri su: dijametar 14.5, bazne krivine (8,40, 8.70 i 9,00) sferna dioptrija od +/- 25.00D i cilindricna dioptrija do – 6.0D.

Ovako širok dijapazon parametara koji se mogu menjati omogućava lekaru da koriguje veliki broj pacijenata sa velikim stepenom astigmatizma. Još jedna od prednosti je mogućnost korekcije visokih miopija i hipermetropija udruženih sa astigmatizmom.

Oculolens soft toric su godišnja sočiva sa preporukom lekara da se menjaju na šestomesečnom nivou radi prevencije alergijskih konjunktivitisa.

AVAIRA i BIOFINITY sočiva

Trenutno su veoma tražena meka kontaktna sočiva izrađena od silikon hydrogel materijala koji predstavlja vrhunski odnos vode i silikona. Zbog toga su takva sočiva mnogo udobnija za nošenje i korišćenje. Avaira i Biofinity su hydrogel aqua form sočiva, sa velikom propustljivošću kiseonika, gde se voda, koju sadrže, dugo zadržava i pruža veliki komfor pri nošenju.

BAUSCH & LOMB

Bausch & Lomb nudi jedinstveni dizajn sočiva koji omogućava cjelodnevni komfor, lakoću rukovanja i izuzetan vid na svakoj udaljenosti i u svako doba dana.

BL sočiva nude maksimalan komfor , visok procenat vode i otpornost na depozite.

Bаusch & Lomb je jedаn od vodećih svetskih proizvođаčа kontаktnih sočivа i zdravstvenih proizvodа za oči. Nalazi se na prvom mestu kod propisаnih brendovа kontаktnih sočiva u Evropi. Osnovаn 1853 od strane Džon Džejkob Bаusch i Lomb Henrijа Bаusch & Lomb je danas aktivan u tri segmenta poslovanja: oftаmologija, fаrmаcija i hirurgijа. Na Bаusch & Lomb se gleda kao jedаn od nаjstаriji i dobro poznаtog brenda zdrаvstvene očne nege. 

Široki asortiman Bаusch & Lomb proizvoda obuhvata razna meka sočiva čak i one za pacijente sa astigamtizmom (torična sočiva) ili multifokalna sočiva.

 • Bausch & Lomb Softlens su mjesečna sočiva (6 komada u kutiji) sadrže visok procenat vode I daju maksimalan komfor pri nošenju. Održavanje je obavezno, I to redovno, rastvorima za održavanje, ukoliko je potrebno, preporučuje se korišćenje veštačkih suza.
 • Bаusch & Lomb Purevision sočiva su najnovija sočiva koja su napravljena od AerGel ™ materijala. AerGel ™ je dizajniran da obezbedi nаjbolji komfor, vlаžnost i jasan vid bez obzirа nа vаše potrebe korekcijа vidа.

KARAKTERISTIKE MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA

Prednosti nošenja mekih kontaktnih sočiva

Nošenje mekih kontaktnih sočiva  je jako komforno, stabilna su na oku, teško mogu ispasti iz oka pa su pogodna za bavljenje sportom. Ne postoji period prilagodjavanja, mogu se odmah nositi ceo dan i uspešno kombinovati sa naočarima. Moguće je produženo nošenje (7 – 30 dana/noći) sa odredjenim vrstama mekih kontakktnih sočiva. Mogu promeniti boju oka i korigovati dioptriju u isto vrijeme. Koriste se za lečenje nekih očnih bolesti i u protetske svrhe (pokrivaju ožiljke na rožnjači). Nedostaci mekih kontaktnih sočiva

Nedostaci nošenja mekih kontaktnih sočiva

Meka kontaktna sočiva ne mogu korigovati astigmatizam većeg stepena. Osjetljiva su na količinu suza u oku i osjetljivija na mehanička oštećenja (mogu se “pocepati”). Neophodno je maksimalno dobro održavanje. Ukoliko održavanje nije pravilno, češće su alergije i infekcije nego kod gas propusnih sočiva. Mora se striktno poštovati režim zamene sočiva

Sočiva u boji

Tamna boja očiju je najčešća u svijetu, a istraživanja su pokazala da je većina bar u nekom trenutku poželjela promenjenu boje očiju u plavu ili zelenu boju.  Zbog toga su kontaktna sočiva u boji veoma popularna u svijetu, pa tako i kod nas.
Boju oka je moguće promeniti izrazito ili umjereno.

Mogu se naći u dve varijante:
Sa dioptrijom – koja mogu riješiti i vaše probleme sa vidom.
Bez dioptrije – koja se nose iz kozmetičkih razloga.

Air Optics Colors

Air Optix Colors Dr Jovovic1

Jedina silikon hidrogel sočiva u boji. Ova sočiva propuštaju 6 puta više kiseonika do rožnjače u odnosu na sočiva izrađena od hidrogel materijala. Zbog toga obezbeđuju zdrave oči, bez crvenila i veoma komforno nošenje.

Namjena: za prirodnu promjenu boje očiju. Služe za korekciju kratkovidosti ili dalekovidosti, a dostupna su i bez dioptrije. Bogata paleta od 9 prelijepih boja. Promjena je izrazita, a oko izgleda prirodno i lijepo.
Pakovanje: 2 pojedinačno upakovana sočiva (blistera) iste dioptrije.
Režim zamjene: mjesečni.
Režim nošenja: dnevni a moguće je i do 6 dana produženo (po preporuci ljekara).

Bausch & Lomb sočiva u bojibausch-lomb-soflens-natural-colors-sociva-u-boji-tromesecna

Bausch & Lomb Soflens Natural Colors su kontaktna sočiva u boji sa dioptrijom ili bez dioptrije za prirodan izgled. U ponudi je deset nevjerovatnih nijansi sa limbalnim prstenom.

Soflens Natural Colors nudi maksimalan komfor i jednostavno rukovanje. Ova sočiva su odlična za sve koji vole da eksperimentišu sa različitim izgledom. Odgovaraju različitim bojama oka, a posebno dobro odgovaraju svima koji imaju tamnu boju očiju. Sa ovim sočivima možete da naglasite prirodnu boju očiju ili je promijenite u potpunosti, u zavisnosti od boje koju izaberete.

Režim zamjene: tromjesečna.

Gas propusna sočiva

Svi koji imaju refrakcionu anomaliju su pogodni kandidati za nošenje gas propusnih sočiva. Svi oni koji imaju astigmatizam gas propusnim kontaktnim sočivima će postići najbolju oštrinu vida. Potrebno je uraditi detaljan oftalmološki  pregled da bi se ustanovilo postoji li neka kontraindikacija za nošenje sočiva. Osobe iznad 45 – 50 godine nakon korekcije vida na daljinu pomoću kontaktnih sočiva će morati, kao i svi njihovi vršnjaci, nositi naočare za čitanje.

Sferna gas propusna sočiva – to je klasični dizajn koji se koristi u korekciji svih refrakcionih anomalija i astigmatizma do 3D cilindra.

Ideal aspheric – su asferična kontaktna sočiva koja po obliku zadnje površine najviše odgovaraju obliku rožnjače. Koriste se u korekciji kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma i početnih keratokonusa.

Torična sočiva – su idealna za korekciju astigmatizma većeg od 3D

KARAKTERISTIKE GAS PROPUSNIH SOČIVA

Prednosti nošenja gas propusnih sočiva

Gas propusna sočiva propuštaju kiseonik pa su zdrava za rožnjaču. Mogu da iskoriguju gotovo sve refrakcione anomalije i ispravljaju nepravilnu površinu rožnjače i koriguju vid i u najtežim slučajevima. Sa gas propusnim sočivima rijedje dolazi do infekcije i rijetko ima alergijskog konjunktivitisa. Imaju duži rok trajanja (1 godina) i održavanje sočiva je lako.

U vreme pandemije važno je, više nego ikada, informisati i edukovati nosioce kontaktnih sočiva o ispravnim higijenskim postupcima za održavanje sočiva. Kako bi se smanjila potreba za socijalnim kontaktom i odlaskom u zdravstvene ustanove treba što je više moguće umanjiti rizike za nastajanje komplikacija prilikom nošenja kontaktnih sočiva. Poznato je da gaspropusna sočiva imaju najmanji faktor rizika za nastajanje komplikacija.

Nedostaci nošenja gas propusnih sočiva

Adaptacija na početku nošenja može biti neprijatna i različito duga. Sočiva su radjena od debljeg materijala, pa lakše mogu ispasti iz oka, naročito u fazi adaptacije. Ne preporučuju se za bavljenje sportom i ne mogu se kombinovati sa naočarima (uvek lošiji vid sa naočarima). Ukoliko ih ne nosite jedan dan, adaptacija se gubi i mora se sprovoditi iznova. Sa gas propusnim sočivima nikada ne smijete spavati.

GP sočiva koja možete naručiti kod nas:

OculoLens GP Ideal Aspheric

OculoLens GP Ideal Aspheric se mijenjaju na godišnjoj bazi. Sočiva se prave po narudžbi i koriste se u korekciji kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma i početnih keratokonusa. To su asferična kontaktna sočiva koja po obliku svoje zadnje površine najviše odgovaraju obliku rožnjače. Sočiva imaju biasferični dizajn bez prelaznih zona, koji omogućava ravnomernu distribuciju suza, brzu adaptaciju i komfor tokom nošenja. Vrlo jednostavna za određivanje. Široka optička zona daje kontinuirano jasan vid.

Ortolens Boston XO i EO

Zbog visoke propustljivosti za kiseonik ova sočiva omogučavaju odlično zdravlje oka, dok optičke karakteristike materijala pružaju izuzetno oštar vid.

Izrađuju se po porudžbini u više različitih dizajna prema potrebi nosioca tako da savršeno odgovaraju oku osobe kojoj su namenjena.

Predstavljaju savršeno rešenje za značajan broj stanja oka kada postoji refraktivna greška ili nepravilnost rožnjače.

Zakažite pregled u ordinaciji Dr Jovović ovdje.

Preuzeto sa web sajta naše ordinacije 

https://oftalmologija.drjovovic.me/sve-sto-ste-zeljeli-da-znate-o-kontaktnim-socivima/


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.