Zašto ne treba kupovati jeftine sunčane naočare

Da li ste nekad kupili jeftine sunčane naočare? Možda Vam se svidio sami okvir, ili ste vidjeli identičnu kopiju nekog brenda? Sigurno Vam je palo na pamet - Zašto dati stotine eura za naočare kada one jeftinije na prvi pogled izgledaju jednako dobro a često koštaju mnogo manje?

Evo šta treba da znate ukoliko posjedujete jedne ovakve naočare ili razmišljate o kupovini:

Brendovi jeftinijih sunčanih naočara često tvrde da su njihove naočare istog kvaliteta naočare koje kupujte u optikama, ali činjenica je da postoje velike razlike:

  • Optički kvalitet sočiva
  • Faktor zaštite od UV zraka
  • Otpornost na grebanje
  • Zaštitni slojevi
  • Trajnost materijala okvira

Ovo su samo su neke od razlika između jeftinih proizvoda i onih provjerenog kvaliteta. Jeftine sunčane naočare ponekad izgledaju identične sunčanim naočarima premium kvaliteta. Ponekad nam se može učiniti da čak pružaju jednaku zaštitu od sunčeve svjetlosti. Ali one mogu napraviti više štete nego koristi. 

Da li ste znali? Visina faktora zaštite od štetnih ultraljubičastih zraka nema nikakve veze s bojom soćiva i ne zavisi od toga koliko su naočare tamne. Nemoguće je osjetiti koliko su vaše oči zaista zaštićene od štetnih UV zraka dok nosite sunčane naočare. Stvarnu UV zaštitu naočara može provjeriti samo optičar uz pomoć specijalnog uređaja.

Dakle, moguće je da dva različita para sunčanih naočala izgledaju isto, ali jedne od njih pružaju puno bolju zaštitu od štetnih UV zraka.

Jeftine sunčane naočale – čak i one označene s “100% UV zaštita” ili “polarizovane” – često propuštaju štetne UV zrake, pa plavo svjetlo prodire u oči kada ih nosite, što može uzrokovati oštećenja očiju tokom vremena. S druge strane, sunčane naočare u optikama sigurno imaju UV zaštitu jer dolaze od provjerenih brendova i stavljene su na tržište pod kontrolisanim uslovima.

Na prvi pogled, neki jeftini okviri mogu izgledati kao skuplje verzije poznatih brendova. Ali često su izrađeni od materijala niskog kvaliteta koji s vremenom mogu izazvati iritaciju kože. Jeftini metalni okviri često sadrže legure nikla koje mogu izazvati ozbiljnu iritaciju kože.

Stara narodna poslovica kaže; “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”, dakle nikako ne kupujete ono što je najjeftinije, već kupite ono što je najbolje za vaše oči.

Naši optičari vam mogu preporučiti najbolje sunčane naočare prema vašim potrebama i navikama, odnosno aktivnostima na otvorenom.

Ukoliko ste već kupili jefttinije okvire, obavezno promijenite stakla I zaštitite Vaše oči – u našoj optici ih možete zamijeniti za 18 eura za oba stakla sa potpunom UV zaštitom. Za sve informacije možete nam pisati na mail ili nas pozvati na 020 640 553 ili 069 080 408.


Napiši komentar

Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja.